1. Du har ansvar för underhåll
2. Visa hänsyn
3. Rökning
4. Brandskydd och utrymning
5. Avlopp
6. Avfallshantering
7. Djur
8. Våra fasader
9. Tvättstuga
10. Förråd/Cykelförråd
1. Kabel-TV
2. Telefoni
3. Bredband
4. Bostadsrättstillägg till
hemförsäkringen
5. Andrahandsuthyrning
6. Nycklar
7. Ventilation
8. El & Vatten
9. Renovering
10. Parkering
1. Trappstädning
2. Avfallshantering
3. Yttre underhåll
4. Hyresgäster
Som bostadsrättshavare har du både rättigheter och skyldigheter. Du ansvarar själv för allt i din egen lägenhet och tillsammans ansvarar vi för de allmänna utrymmena.
Genom att vi alla hjälps åt med de allmänna ytorna så tänker vi att det blir mer trivsamt för var och en samt att vi på så sätt håller nere föreningens utgifter och därmed din egen avgift genom att undvika onödiga kostnader.
1. Du har ansvar för underhåll
Du är själv ansvarig för regelbundet underhåll i din lägenhet inklusive tex vitvaror och golvbrunn i badrummet. Du har dessutom ansvar för att regelbundet underhålla dörrar och fönster enligt stadgarna. Behandla föreningens gemensamma egendom varsamt, på samma sätt som det i din egen lägenhet. Anmäl till föreningen om du uppmärksammar fel på balkong m.m. Boendekostnaden blir lägre om alla är varsamma.
2. Visa hänsyn
Låt musik m.m. vara en angelägenhet bara för dig och dina gäster. Visa alltid hänsyn och respekt, speciellt mellan 22.00 – 09.00.
3. Rökning
Rök inte på balkong eller uteplats om röken riskerar gå in i grannarnas friskluftsventiler. Rökning är förbjuden i gemensamma utrymmen som tvättstugor, trappuppgångar, förråd eller soprum. Ta hand om fimpar och aska.
4. Brandskydd och utrymning
I trappuppgångarna får det enligt lag inte finnas några hindrande eller brandfarliga föremål som kan utveckla rök. Ingenting får vara placerat så att det hindrar utrymning. Det ska också se snyggt ut i trapphusen för alla boende.
Var aktsam med levande ljus och se alltid till att brandvarnaren i din lägenhet fungerar. Testa den regelbundet!
Det är förbjudet att förvara eldfarliga vätskor, gasol och liknande i källarförråden och garagen.
5. Avlopp
Lägg inga bindor/tamponger, blöjor eller dylikt i toaletten så att det blir stopp och översvämning i din egen eller någon annans lägenhet. Spola inte ut fett, mat, olja, jord, kattsand eller liknande i avloppet/diskhon. Stora mängder olja ska lämnas till återvinning. Små mängder kan man hälla på hushållspapper och slänga endera i hushållssoporna eller matavfallet. Annars finns det fettuppsamlare att hämta gratis på Komin i kommunhuset.
6. Avfallshantering
Vårt soprum hittar du på hörnet mot stationen. Här kan du endast slänga hushållssopor, matavfall, tidningar och glas. Kartong, metall, plast, batterier med mera får du slänga vid närmaste återvinningsstation. Grovavfall och farligt avfall slängs på Hultet. En gång om året kommer det finnas tillgång till en kontainer att slänga grovavfall i, information kommer vid den tidpunkten.
Knyt ihop soppåsen ordentligt innan du slänger den i sopkärlet. Om kärlet är fullt, använd gärna en som står längre in i soprummet. Ställ INTE soppåsen på marken så att fåglar eller skadedjur kommer åt den. Låt inte heller soppåsen stå i trapphuset och vänta på dig. Viktigt att detta hålls för allas trevnad. Papperspåsar för matavfall finns i soprummet och fylls på konternuerligt.
7. Djur
Hundar och katter skall hållas under uppsikt och får inte rastas utan att vara kopplade. Spola inte ner kattsand i toaletten utan lägg den i en sluten plastpåse i soporna.
8. Våra fasader
Det förbjudet att borra hål i fasaden för att sätta upp blomkrukor, lampor, parabol eller liknande på uteplatser och balkonger.
Det är inte tillåtet att glasa in balkonger då detta kräver bygglov.
9. Tvättstuga
Det gemensamma tvättrummet finner du i källaren nedanför trapphus 9. Där finns två tvättmaskiner, torktumlare, torkrum och mangel. Du använder din ”tvättnyckel” för att boka dag och tid på bokningstavlan (4-timmars pass). Glöm inte att flytta tillbaka bokningsbrickan när du har tvättat klar så att tiden frigörs. En vanlig irritationskälla är dålig rengöring, speciellt luddfiltret i torktumlaren. Snälla tänk på detta för allas trevnad! Det finns instruktioner på plats i tvättstugan, annars är det bara att höra av sig till någon i styrelsen för hjälp!
10. Förråd/Cykelförråd
Cyklar bör ställas i cykelrummet eller cykelställen vid soprummet. Märk din cykel med namn och lägenhetsnummer så att vi håller koll på vem cyklarna tillhör och att det inte överbelamras i cykelförret eller finns kvarglömda från tidigare bostadsrättsägare. Försök hålla era källarförråd prydliga och undvik att ställa känsliga ting direkt på golvet vid eventuell fuktskada, föreningen ansvarar inte för eventuella förstörda föremål pga av översvämning eller liknande.
1. Kabel-TV
Föreningen är ansluten till iTUX öppna bredbandsnät genom fiber. Det är föreningens fiberbox som sitter installerad i din lägenhet. I din avgift ingår bara ett basutbud med TV-kanaler via bredbandsnätet. Läs mer hos goteborg.itux.se om vilka tjänster som erbjuds och hur du själv tecknar ett abonnemang om du önskar större utbud.
2. Telefoni
De gamla telefonuttagen i varje lägenhet fungerar ej. Vill man ha vanlig telefon så får man skaffa ip-telefoni via bredbandsnätet.
3. Bredband
Föreningen är ansluten till iTUX öppna bredbandsnät genom fiber. Det är föreningens fiberbox som sitter installerad i din lägenhet. Läs mer hos goteborg.itux.se om vilka tjänster som erbjuds och hur du tecknar ett abonnemang. Du behöver själv teckna ett abonnemang om du önskar bredband i din lägenhet.
4. Bostadsrättstillägg till hemförsäkringen
Vi rekommenderar alla bostadsrättsinnehavare till att teckna en hemförsäkring som även har bostadsrättstillägg. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.
5. Andrahandsuthyrning
Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand så måste styrelsen ge sitt samtycke.
6. Nycklar
Alla nycklar sköts via Lerum Lås & Larm. Förlorade nycklar bekostas av bostadsrättsinnehavaren.
7. Ventilation
Fastigheten har självdrag med tilluft och mekanisk frånluft. Ingen köksfläkt får kopplas på frånluften, därmed är endast kolfilterfläkt tillåtet. Tilluftsventilerna får inte täppas för och skall vara öppna för bra cirkulation/inomhusklimat. Speciellt eftersom våran byggnad är byggd med blåbetong och vi därmed kan få problem med höga radonvärden.
8. El & Vatten
Du som äger bostadsrätt ansvarar själv för alla el och vattenrör (fram till stammen) som finns i din lägenhet. Allt arbete måste ske fackmannamässigt enligt gällande branschregler.
9. Renovering
Om du skall renovera din lägenhet så ska du tänka på att du inte får göra vad som helst utan föreningens medgivande. Kontakta gärna ordförande om du är osäker på något du önskar göra i din lägenhet.
10. Parkering
Föreningen äger 25 st parkeringsplatser i garage som är tillgängliga för uthyrning. Kostnaden är 250kr/månad.
Kontakta Thomas Hallgren (0302-69 47 20) för att hyra en plats.
1. Trappstädning
Trappstädningen sköts av ISS i samverkan med Solbo Centrum.
2. Avfallshantering
Lerums kommun ansvarar för avfallshanteringen som töms en gång i veckan av Renova.
3. Yttre underhåll
Rengöring av fasad och hängrännor beslutas av styrelsen och görs vid behov. Fönsterputsning sköts av bostadsrättsinnehavarna själva.
4. Hyresgäster
Föreningen äger lokaler som hyrs ut till hyresgäster. Idagsläget är dessa uthyrda till Mikado samt till Stora Lundby Fastighetsutveckling AB.
Copyright © All Rights Reserved